Με στόχο την επένδυση των σωματείων στο αναπτυξιακό τους πρόγραμμα και κατ’ επέκταση τον περιορισμό των μαζικών μετακινήσεων αθλητριών και αθλητών, που προκαλούν την αποδυνάμωση ως και διάλυση του «κορμού» των ομάδων, η ΕΟΚ θεσπίζει από την αγωνιστική περίοδο 2024-25, την έννοια του γηγενή αθλητή.
Το σχετικό άρθρο της γενικής προκήρυξης πρωταθλημάτων, αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 16ο: ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ
16.1. Γηγενής Αθλητής/Αθλήτρια θεωρείται ο Αθλητής/Αθλήτρια που δηλώνεται τον Ιούλιο εκάστου έτους (1/7-15/7) στην κατάσταση των αθλουμένων αθλητών/αθλητριών του σωματείου.
16.2. Για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025 η έννοια του/της γηγενούς αθλητή/αθλήτριας θα εφαρμοστεί στις ηλικιακές κατηγορίες που οδηγούν σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (U18 και U16). Για κάθε ηλικιακή κατηγόρια ορίζεται περιορισμός συμμετοχής των μη γηγενών στο φύλλο αγώνος και συγκεκριμένα επιτρέπονται έως τέσσερις (4) συμμετοχές μη γηγενών σε εφήβους και παίδες, και έως δυο (2) συμμετοχές σε νεανίδες και κορασίδες.
16.3. Αναφορικά με τους γηγενείς αθλητές/αθλήτριες ισχύουν τα κάτωθι :
§  οι νέες εγγραφές θεωρούνται πάντα γηγενείς αθλητές/αθλήτριες
§  η επιστροφή αθλητή/αθλήτριας σε σωματείο στο οποίο έχει αγωνιστεί μια αγωνιστική περίοδο, του αποδίδει εκ νέου την ιδιότητα του/της γηγενούς αθλητή/τριας για το σωματείο αυτό.
§  η τυχόν δοθείσα υποσχετική, μετά την παρέλευση ενός έτους, προσδίδει στον αθλητή/αθλήτρια την ιδιότητα του/της γηγενούς αθλητή/τριας
§  στην περίπτωση που Αθλητής/τρια επιστρέψει με οιονδήποτε τρόπο κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο (Ιανουαρίου) στο σωματείο που είχε αποκτήσει την ιδιότητα του/της γηγενούς αθλητή/τριας, θεωρείται εκ νέου γηγενής
§  Στις περιπτώσεις ομάδων νέων/αναπτυξιακού χαρακτήρα/παράλληλης συμμετοχής, οι αθλητές έχουν την ιδιότητα του/της γηγενούς αθλητή/τριας
§  Ειδικές περιπτώσεις για απόκτηση της ιδιότητας του/της γηγενούς αθλητή/αθλήτριας κατά παρέκκλιση  και συγκεκριμένα περιπτώσεις αναφορικά με μετακίνηση γονέων για επαγγελματικούς λόγους άνω των 100 χλμ, ομάδων με κατάθεση πλάνου τριετίας σωματείου καθώς και οποιαδήποτε άλλη αιτιολογημένη περίπτωση θα υπόκεινται σε έγκριση από την Επιτροπή Μεταγραφών της ΕΟΚ.